Obavezno pročitati

Većina smo ovde jer imamo jednu ili više autoimunih bolesti (AI u nastavku teksta) a neki i iz radoznalosti, ili preventive. Osećam potrebu da dodatno pojasnim šta znači Autoimuni protokol. Na samom početku mog puta otkrivanja informacija o autoimunim stanjima, pročitala sam rečenicu koja mi se urezala “Ishrana je toliko bitna za AI da vam treba postati opsesija”. Otud toliko pisanja o ishrani, obrocima i deljenja recepata. Međutim, to nije i jedini deo protokola, on obuhvata i vitaminsko-mineralni sastav, te hormonski balans, pravilne životne navike kao što su uredno spavanje i bavljenje sportom, te uklanjanje infekcija. Da počnemo.

To što imamo autoimuno stanje znači da imamo problem sa crevima. Objašnjeno na primeru ona su “mašina za proizvodnju antitela” gde sva zabava nastaje. Zato se i najmanja promena u ishrani vrlo brzo odražava na simptome. Okidač koji “trigeruje” tu mašineriju može biti stres, infekcija, toksini, vlaga i slično. Radnik za tom mašinom je imuni sistem, on se trudi sve vreme da sve drži pod kontrolom, ali ukoliko je preoterećen on krene da pravi greške. Ukoliko mu često dolaze signali ili okidači, i u velikom broju, on prosto brlja.

Način na koji je ta mašina programirana je naša genetika. Kada mašina krene da se kvari = Sindrom propusnih creva- utiče na proizvodnju antitela a ona su previše propusna zbog dugogodišnje nepravilne ishrane (gazirani sokovi, gluten i žitarice koji nisu više isti kao što su nekada bili, emulgatori u proizvodima, veštački dodatci, prskano voće i povrće, kafa ali i stres). Ukoliko postoji problem sa želudačnom kiselinom, eto još problema, hrana dolazi u creva nedovoljno obrađena. Jasno je koliko je ishrana bitna, posebno za AI i najlakše je sebi pomoći time što će te voditi računa o ishrani (nećemo ovde za ozbiljno uzimati probleme kao što su neumešnost u kuhinji, ili lične borbe sa žudnjom za dugogodišnje konzumiranim industrijskim proizvodima).

Dakle, vi ste ti koji odlučujete da li ste sa svoja tri obroka dnevno u sebe uneli lek ili “otrov” – ne bukvalno otrov, ali razumeli ste poentu. Ukoliko ste potpuno na početku procesa i spremate se za AIP, dobar je momenat da uradite test na celikaliju – tako ćete znati da li morate proizvode koji su bez glutena tj sa nalepnicom bez glutena. Uradite test i na insulinsku rezistenciju.

Šta se dešava ukoliko se pridržavate striktno AIP ishrane par meseci a i dalje se ne osećate dobro? To znači da nešto verovatno nije u redu ili sa mašinom ili sa radnikom, i to dalje znači da treba da kopate dublje. Da li vam neka od namirnica i sa AIP smeta? Da li je onda pametno voditi dnevnik i dodatno izbaciti neku namirnicu?  Jeste, možda vam kokos ne leži, ili tikvica. Možda vam je potreban low Foodmap princip. Osluškujte svoj organizam! Dalje, proverite radnika! Uradite vitaminsko-mineralni pregled. Najveći broj ljudi sa AI  ima manjak vitamina D! Veliki broj ima nizak nivo vitamina B12. Proverite i cink, feritin, magnezijum bakar, selen, gvožđe što više provera uradite to bolje! Nedostatak vitamin A može da ukaže i na mutaciju MTHFR gena – nije retka pojava mutacije ovog gena kod osoba sa AI. Proverite hormone – polne i adrenalin postoje studije koje kažu da se povišen estrogen viđa kod određenog broja AI (i kod muškaraca i kod žena). Dakle, estrogen, progesteron, testosteron, DHEA i kortizol (24h pljuvačka test). Osposobite svog radnika da maksimalno dobro obavlja svoju funkciju, time što ćete dovesti hormone i imuni sistem u optimalno stanje!

Ukoliko ste već ovo sve primenili, uredno i zdravo se hranite, doveli ste vaše rezultate do optimalnih vrednosti a i dalje imate rast antitela ili se loše osećate, potrebno je da ispitate šta je to što stalno trigeruje vašu mašinu! Zvanična medicina nema odgovor na ovo pitanje! U globalu, mogući okidači se grupišu u sledeće kategorije:

  • genetika, posebno kod dijabetesa tipa 1
  • stres
  • infekcije (bakterije, virusi i paraziti)
  • faktori iz okruženja (buđ, zagađenja, hlor)
  • Hemijski iritanti (herbicidi, pesticidi, teški metali pa i zubne plombe). Kod lupusa se recimo proveri da li pacijent ima silikonske dodatke, i sa vađenjem istih padne broj antitela na lupus.

Šta možete uraditi? Pa sigurno možete proveriti da li je u vašem okruženju buđ, tu ne treba da provodite puno vremena! Proverite kandidu u crevima (test iz stolice) kao i parazite, proverite teške metale (test iz kose), SIBO, h. Pylori, te proverite da li imate aktivan EBV virus, Lyme, Yersinia Entercolitica.

Na kraju, zvaničnog leka za AI nema, to je po definiciji hronično stanje ili «od AI se ne umire ali se sa njima umire». Autoimune bolesti su sad tu da ostanu, ono što mi možemo uraditi je da ih stavimo u remisiju, pod našu kontrolu da nam ne umanjuju kvalitet života!

Ne zaboravite da smanjite stres, ovo je dugačak proces stavljanja stanja u remisiju, nigde ne žurite jer je niste ni preko noći dobili (a i ne treba vam povišen kortizol) !

Neopisivo je bitno da se uredno spava! Mora se spavati između 7 i 9h svaki dan, poželjno u isto vreme i preporučeno je zaspati pre ponoći.

Uživajte u pripremanju obroka jer znate da sebi dobro činite. Sa osmehom odbijte tortu u gostima, jer vi znate da ste na ispravnom putu! Šetajte što više možete, budite u prirodi, ugasite vaš računar, isključite telefon. Vežbajte, idite na jogu, meditirajte!

Neka vam životni princip bude: Opusti se, oprosti i uživaj!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *