Norveški lefse

Recept iz zemlje u kojoj živim, kod nas bi to bila jedna od verzija palačinki. Norveški tradicionalni proizvod iz perioda kada su bili jako siromašni – da, pre 80tak godina oni su bili vrlo siromašni i živeli su od poljoprivrede i ribarstva, uglavnom, dok nisu našli naftu, obogatili se i dobili ovoliko imigranata, uključujući i mene

Elem, norveški lefse – prave ga od krompira i brašna i ispeku na tiganju/tavi, i obično ga jedu premazan puterom i šecerom sa cimetom.
Ovaj recept je prilagođen AIP i uspešno oproban! Norvežani koji su probali mojih ruku delo kažu da ima ukusa kao original lefse 🙂

350gr belog batata
2 kašike (22 gr) kokosovog mleka
2 kašike (28 gr) kokosovog ulja
3/4 kašičice soli
1 1/2 kašičica javorovog sirupa – NE MORA
90 g tapioka brašna
1 1/2 kašičice kokosovog brašna
dosta dodatnog tapioka brašna za posipanje

Ogulite beli batat, isecite ga na kocke, dodajte dovoljno vode da pokrije batat i kuvajte dok viljuškom ne vidite da je mekan, oko 20 minuta. Iscedite krompir u đevđir i usitnite ga kao za pire.
Vratite krompir nazad u posudu, i na laganoj vatri, mešajući neprestano, oko 1,5 minuta, pustite da ispari zaostala voda. Skinuti sa vatre i dodati kokosovo mleko, kokosovo ulje, so i javorov sirup (ne mora on), izmešajte i dodajte pola tapioka brašna i kokosovog brašna. Dobro promešati. Dodajte preostalu količinu tapioka brašna. Podelite testo na pola. Napravite male loptice.
Zagrejte tiganj/tavu – poželjno nelepljivi, na srednjoj temperaturi.
Pospite radnu površinu sa dodatnim tapioka brašnom. Jednu lopticu testa razmesite i pospite više tapioka brašna. Razmesite varjačom (ja nisam imala, pa sam koristila flašu obmotanu celofan folijom), pokušavajući da zadržite oblik, dok ne bude vrlo tanko- gotovo prozirno. Ako se testo raspada, ne paničite – pokupite testo ponovo u lopticu i ponovo ga razmesite.
Prebacite testo na zagrejan tiganj. Pecite dok blago ne porumeni s jedne strane, okrenite, i nastavite sa pečenjem dok ta strana takođe blago ne porumeni. Na mom električnom šporetu na 1,5 toplote je trebalo oko 1 min 15 sek za prvu stranu i još oko 1 minut pečenja na drugoj strani.

Kada se lefse potpuno ohladi, ostaviti ih u hermetički zatvorenoj posudi. Čuvati na sobnoj temperaturi maksimalno 1 dan, a zatim u frižideru ili zamrznite.

  • Sastojci, levo i beli batat koji se kuva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *