Šta je plantan? A šta banana za kuvanje?

Odozgo na dole:

  • zeleni plantan
  • zreli, žuti plantan
  • obična banana
  • zelena banana za kuvanje
  • zrela banana za kuvanje

Šta je razlika?

Svih pet su iz iste porodice – banana. Razlika je u tome što osim obične banane, ostale nisu za konzumiranje bez termičke obrade. Ostale su brašnaste, sa niskim udelom šećera. Plantan je poreklom iz Indije i gaje ga najviše u tropskim klimatskim uslovima. Na Karibima sam čula da ih nazivaju testeninom i krompirom. i vrlo su popularni. Koriste se u mnogim slanim jela nešto slično kao krompir, a veoma su popularne i u zapadnoj Africi.

Obično se jedu pržene ili pečene.  Iako su iz iste porodice – razlika je u sorti.

Postoje još mnogo sorti, kao što su crvena banana, jabučasta banana i Cavendish banana, slika dole sa leva na desno (skroz levo je plantan).

 

Slika sa wikipedie.

 

Zreli, žuti plantani kao i banane za kuvanje mogu da se ljušte kao obična banana; pulpa je mekša nego kod nezrelih, zelenih plodova i nešto od skroba je pretvoreno u šećer.

Oni tehnički mogu da se jedu sirovi, ali nisu tako ukusni kao obična banana, pa se obično kuvaju. Prženi zreli plodovi, žut plantan ili banana za kuvanje, imaju tendenciju da se karamelizuju, dobijajući zlatno-braon boju. Oni takođe mogu da se kuvaju, peku – na roštilju preko drvenog uglja, oljušteni ili neoljušteni.

Plantani i zelene banane su odličan izvor potasijuma, vitamina A i C. Pored toga bogate su vlaknima (fiber) kao i ugljenim hidratima.

 

Za razliku od obične banane, malo se teže ljušte. Kako najlakše oljuštiti plantan možete pogledati ovde.

One thought on “Šta je plantan? A šta banana za kuvanje?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *