AIP lukovice (sogan dolma)

Lukovice( sogan dolma )

Sastojci:

  • 500 gr mlevene junetine
  • 1 karfiol svež izrendan
  • 8-10 manjih glavica luka
  • 5 kašika masllinovog ulja
  • morske soli

Priprema:

Luk oljuštiti i staviti u ključalu vodu da se kuva 5-6 minuta. Ne sme se prekuvati luk, inače će se raspadati. Izvaditi i staviti u hladnu vodu da se ohladi dok se priprema punjenje.

Dobro umešati mleveno meso, začine (so i recimo kurkumu da se dobije malo boje) i ulje.

Kada se luk ohladi, polako počnemo odvajati slojeve trudeći se da se ne raspadnu krugovi. ako se raspadnu nije problem, samo napunite i preklopite, praveći ponovo krug.

Ovde ne postoje trikovi koji bi mogli pomoći, potrebne su samo mirne ruke i strpljenje. Najmanjim središnjim delovima se ne zamarajte, ostavite ih kakva jesu ali ne bacajte.

Lagano punite luk sa smesom i stavljajte u šerpu. Tokom punjenja pritisnite meso u luk da popunite da ne ostane praznog mesta. Središnjim delovima se mogu popuniti praznine između poređanih krugova luka.

Pouljite i stavite na ringlu, kada čujete da se počelo peći (1-2 minuta) prelijte vodom dok u potpunosti ne prekrijete lukovice. Stavite poklopac na šerpu i ostavite da se krčka na najvećoj temperaturi, sve dok ne nestane vode. Kada nestane vode, ponovo je dodati dok ne prekrije, pustite da ponovo provri, smanjiti temperatura na srednju i poklopiti.

Otprilike se kuva pola sata.

Lukovice( sogan dolma )

Inspiracija i naslovna slika: Adnana Smajić Obradović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *