Pravi ukus peciva!!

Ovaj hleb/kruh je izvorno napravljen u obliku bageta, ali pošto ja volim da bude što hrskavije slike će biti u obliku loptica. Mogu se lepo podeliti i služiti za razne namaze, te savetujem da ga pravite u obliku loptica. Ima najbolji ukus od svih peciva do sada, tj. najsličniji je standardnim pecivima. Za svaku preporuku! Beli luk mu daje poseban ukus, i brzo mi je postao jedan od omiljenih.

Inače, originalni recept uključuje 1 jaje te ga mogu praviti oni koji su ili ponovo uveli jaje nakon restrikcije, ili oni koji postepeno prelaze na AIP i još uvek konzumiraju jaja. Mislim da bi čak uspeo dobro i bez tog jednog jaja, ali nisam još probala. **- nova informacija, uspeva odlicno i sa AIP zamenom za jaje – 1 zelatin jaje, tako da ga mogu praviti i oni koji su u restrikciji ***

Pecivo zavisi od više faktora: kvaliteta brašna, rerne, brzine mešanja (možda je dobra ideja i probati u procesoru hrane izmešati). Meni je uspeo iz prve i sa običnim mešanjem, ručnim tako da nema bojazni. 

Sastojci:

  • 120 ml maslinovog ulja ili 1/2 šolje palm shortening ( 95-100gr) 
  • 120 ml vode (1/2 šolje ) 
  • 1 kašicica morske soli
  • 90 gr tapioka brašna (3/4 šolje )
  • 30 gr kokosovog brašna (1/4 šolje ) 
  • 1 jaje (veće) 
  • 2 čena belog luka, ustinjenih, zgnječenih
  • začini po ukusu (koristila sam tzv italijansku mešavinu: origano, majoran, ruzmarin, majčinu dušicu, bosiljak)

Priprema:

Zagrejati rernu na 180c. U šerpici pomešajte vodu, ulje i sol i pustiti da počne da ključa. Sklonite sa vatre i dodajte prvo beli luk. Zatim dodajte polako tapioka brašno, neprestano mešajući. Kad se smesa sjedini, ostaviti da odstoji 5 minuta.

Ovde se nemojte iznenaditi ako masa testa bude gumenasta i pluta u ulju. Samo nastavite dobro mešati. Nakon toga, dodati miks začina i umućeno jaje i dobro promešati. Dodati kokosovo brašno i umesiti testo. Mesiti par minuta.  Odštinuti komad testa i urolati u lopticu. Poređati loptice na papir za pečenje i peci 30-40 minuta. 

Pogledajte ovaj video sa slicnim receptom, tu se lepo vidi postupak (iako su krajnji proizvod perece). 

 

 

Inspiracija sa https://agirlworthsaving.net/2013/01/paleo-garlic-bread.html

 

 

 

2 thoughts on “Pravi ukus peciva!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *