O BLOGU

Kao osnivač Facebook grupe “AIP protokol za autoimune bolesti“ osetila sam da su informacije postale preobimne, a pretraživanje u grupi komplikovano. Iz tog razloga rodio se ovaj sajt. Grupu (koja sada broji nešto više od 3600 članova) sam kreirala nakon što mi je konačno ustanovljena dijagnoza Hashimoto,  ili tačnije rečeno nakon što sam otkrila i primenila AIP ishranu. Kada sam nakon nekoliko nedelja primetila ogromne promene, odnosno sveukupno poboljšanje stanja rešila sam da za to apsolutno mora da zna što veći broj ljudi (naročito žena kada se uzme u obzir koliko njih danas ima dijagnozu Hashimoto thyroiditis).

Hashimoto nije moja jedina autoimuna bolest, osim tih antitela  koja napadaju štitnu žlezdu ranije mi se u periodima stresa javljala i Psorijaza i ostavljala svoje tragove po koži. Sada znam da AIP pomaže za sve autoimune bolesti, jer im je svima ista polazna tačka – zdravlje creva.   Kada sam dobila čuvenu dijagnozu – “to vam je autoimuna bolest, za to nema leka, samo pratimo stanje i eventualno dajemo terapiju za organ/tkivo kada se ošteti, i ishrana nije bitna”,  tada sam odlučila da stvar preuzmem u svoje ruke. Istraživala sam, učila, primenila saznanja i svoj život okrenula naglavačke da bih sada uživala u svojim rezultatima.

Pomažući i komunicirajući sa hiljade osoba sa autoimunim bolestima, došla sam do saznanja da svi imaju ista ili slična pitanja, nedoumice i strahove. Mnogi od odgovora se već nalaze na ovom sajtu, neki su još u pripremi i biće blagovremeno objavljeni. Vizija mi je da svoje iskustvo, znanje i praksu podelim sa onima koji su već na AIP, a naročito onima koji još uvek nisu na AIP a želeli bi da se osećaju bolje, bez simptoma i poletno!

Moji simptomi kao i antitela su značajno smanjeni (perutanje kože i temena, umor, naticanje, neraspoloženost, nevoljnost, tromost, promena raspoloženja, tuga odnosno bolje reći odsustvo emocija, zaboravnost, otežano gubljenje težine –  detaljnije je opisano u linku Iskustva). Imala sam sreću da dobijem dijagnozu dok su hormoni još uvek u redu, i ovim načinom ishrane i života, trudim se da održim u remisiji nivo antitela.  Ishrana jeste restriktivna, ali je pre svega orijentisana na unos prirodnih, domaćih i vrlo hranjivih namirnica.

Davati znači primati – molila bih vas da sve što znate i iskusite delite i vi dalje. Moja naredna želja je da napravim sajt i grupu i za italijansko i norveško govorno područje – jer znanje, informacija i podrška su svuda bitni.