Šta je AIP?

AIP protokol je skraćenica za autoimuni paleo protokol i označava način života, prvenstveno ishrane, koji pomaže izlečenju imunog sistema. Prvo bih morala reći da je ovo moja interpretacija, na osnovu iscrpnog istraživanja. Postoji više od jednog tumačenja kako se “prati” Autoimuni protokol (AIP). Ja to zovem stil života, jer u modifikovanom obliku je sve – od toga kako jedem do toga kako živim svoj život. 

AIP je prikladan za sve sa dijagnozom autoimunih bolesti ili sa sumnjom na autoimune bolesti. Jednostavno rečeno, to je izuzetno izbalansirana i nutritivno bogata ishrana u kojoj se ne konzumiraju namirnice koje nadražuju crijeva, uzrokuju crevnu disbiozu i aktiviraju imunološki sistem. Neće vam nedostajati niti jedan vitamin ili mineral, i ova dijeta je apsolutno odgovarajuća za ceo život. Ako imate određenu autoimunu bolest koja uzrokuje dodatnu intolernaciju na hranu, onda svakako to treba uzeti u obzir.

Najkraće rečeno: AIP POMAŽE! AIP dovodi do smanjenja antitela i dovodi autoimuno stanje u remisiju!

Prevashodno se bavi upalom u crevima, takozvanim sindromom curećih creva koji dovodi do autoimune bolesti jer se antitela proizvode upravo u crevima. Mnoge dijete ne pomažu dovoljno (kao na primer bezglutenska dijeta) i često se ne ukloni imuni okidač koji stimuliše upalu u crevima. AIP dijeta je usmerena ka zarastanju crevne sluznice i podrške procesima u telu koji mogu da ublaže vatre autoimunih upalnih stanja. Autoimuna bolest nikada ne može biti izlečena (jednom kada telo nauči da proizvodi antitela, to više ne zaboravlja), ali se bolest može staviti u remisiju (telo ne proizvodi više antitela).

Cilj je ukloniti sve namirnice koje sadrže komponente koje deluju inflamatorno i kao okidač na imuni sistem, koje doprinose prekomernom razmnožavanju kvasnih gljivica te doprinose stvaranju propusnih creva. Dijeta je jednostavna ali i stroga, uzimanje najmanje količine neke namirnice koja nije dozvoljena može isprovocirati imuno reakciju, dovesti do upale i rasplamsavanja same autoimune bolesti. 

ROK: Generalno, predlaže se minimum  od 6-8 nedelja protokola bez varanja i najduži period bez reintordukcija je 2 godine. 

FAZA 1  RESTRIKCIJA:   min 6-8 nedelja

DOPUNA:

  • Voće: limit do 15-20 grama fruktoze / dan)
  • Kokos: to znači i svi kokosovi proizvodi, uključujući kokosovo ulje, kokos aminokiseline, konzervirano kokosovo mleko (bez dodataka kao što su guar guma i carageen i BPA limenke), kokosovo brašno, rendani kokos (ovaj popis ne uključuje kokosov šećer)
  • Zaslađivači: povremena upotreba meda i javorovog sirupa (1-2 kašičice / dan)
  • Veziva: želatin

NIJE DOZVOLJENO

NAPOMENA:

Pored ovog protokola, neki imaju osetljivost ili reakciju na neku vrstu hrane, koju bi onda trebalo izbegavati. Ako ste osetljivi na šargarepe na primer, ne jedite ih dok ste na AIP.  Ako ste primetili da reagujete na određeni skrob u hrani, to može biti znak da visok FODMAPS treba eliminisati iz ishrane. Ako ste FODMAPS osetljivi, eliminisati svu tu hranu na  10-14 dana, a onda se polako ponovo uvedu (vidi o tome u ovom tesktu).

SAVET:

Hrana je velika komponenta ozdravljenja. Međutim. 95% na dijeti zapravo nije na dijeti.

Ovo je važno za one koje počinju sa AIP da mogu pravilno razlučiti ono što radi, a što ne. Ako ne možete postići 100% dijete, onda polako, radite sa razumevanjem i znajte da na kraju ne postoji takva stvar kao što je pogrešna staza u životu.  Zaboravite na ispravno i pogrešno ili uspeh ili neuspeh. Biti 100% na dijeti čini ovu ishranu uspešnom i vas čini najuspešnijom osobom u vašem okruženju. A ako je potrebno da nekoliko puta skrenete sa puta, pokušajte da se tamo vratite jer i to je već veliki uspeh.

Dijeta je jedan aspekt lečenja. Bitni su i drugi aspekti kao što je uzimanje dodatnih vitamina i minerala i dovoljan broj sati sna.

Za individualnu reakciju svakog organizma potrebno je uraditi mnoge analize tipa analizu hormona, insulinsku rezistenciju, anemiju, crevne ili druge infekcije kao što je h. pylori, nadbubrežne disfunkcije i ako sumnjate na bilo šta od toga najbolje je da se konsultujete sa vašim lekarom.

Izvori:

Sarah Ballantyne: The Paleo Approach: Reverse Autoimmune Disease and Heal Your Body

Jessica Flanigan: The Loving diet: Going Beyond Paleo into the Heart of What Ails You

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1856434/?tool=pubmed

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19997094

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10448775

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22503962