AIP tortilje ili podloga za picu

AIP tortilje ili podloga za picu

Vreme pripreme: 10 min Vreme pečenja: 12 min Dobije se: 28 cm kore ili 5 tortilja

Sastojci
3 kašičice maslinovog ulja
3 kašičice vode
1/3 šoljice aru brašna, 40gr
1/3 šoljice kokosovog brašna, 40 gr
1/2 kašičice sode bikarbone
1/4 kašičice morske soli
1 1/2 kašičice soka od limuna

1 želatin jaje (vidi dole) *
* Možete umesto želatin jajeta koristiti za 1/2 zelene banane – plantana. U zavisnosti od nivoa vlažnosti plantana, možda će biti potrebna dodatna kašičica vode ako testo počine da puca kada se razvija. Obraditi sve sastojke zajedno u blenderu dok ne bude glatka masa. Pecite prema uputstvu.
Uputstvo
Zagrejte rernu na 180. U posudu stavite sve sastojke osim želatin jaja i soka od limuna i umutite. Pripremite želatin jaje: Umutiti 1 kašičicu želatina u 1 kašičicu mlake vode – sobna temperatura. Zatim dodajte 2 kašičice kipuće vode i umutite energično, dok se potpuno ne otopi želatin. Odmah dodajte želatin jaje i limunov sok ostalim sastojcima. Mešajte na srednjoj brzini dok se testo ne oblikuje. Izvadite testo iz posude i uvaljajte u loptu.
Za tortlje: Testo podeliti na 5 loptica, valjajte svaku do 18cm (ovo se najlakše uradi između dva sloja pek papira. Sklonite gornji sloj pergament papira, i prebacite donji sloj u tiganj/tavu). Pecite svaku 5 minuta, dok ne budu smeđe boje.
Za podlogu za picu: Između dva sloja pek papira, loptu testa razvite u kruga od oko 28cm oklagijom, ako na testu ima pukotina, dodajte još vode, ali – ne više od jedne kašičice odjednom. Uklonite gornji sloj pergament papira, i prebacite donji sloj na pleh ili pizza tiganj. Pecite 12 minuta

2 thoughts on “AIP tortilje ili podloga za picu

  1. Ljiljana says:

    Tortilje su super,probala sam ih uz namaz od avokada,stvarno su dobre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *