Kokosovo mleko od kokosovog brašna

Kokosovo mleko ima brojna lekovita svojstva, s obzirom na to da sadrži lauričnu kiselinu, gvožđe i antioksidante. Napitak od kokosa povoljno utiče na kompletan imuni sistem, sistem za varenje, nivo šećera u krvi, snižava krvni pritisak, a takođe i smanjuje upalu zglobova. Od kokosovog mleka možete praviti i brojne prirodne maske za kožu i kosu.

Za pripremu kokosovog mleka su vam potrebni samo  kokosovo brašno i voda. Obično je odnos kokosa i vode takav da na količinu kokosa stavite dvostruko više vode. Međutim, te količine možete slobodno određivati prema želji, odnosno da li želite da vam napitak bude više voden ili kremast. Za tečniji napitak možete koristiti i razmeru 1:4.

Vodu i kokos stavite na umerenu vatru i ostavite da samo struji, nikako ne dozvolite da počne da vri. U toku kuvanja takođe možete dodati još kokosa po sopstvenom ukusu. Zatim miksujte smesu štapnim mikserom oko pet minuta.

Mleko zatim procedite kroz gustu gazu i cediljku u veću posudu. Metalnom hvataljkom dobro iscedite mleko iz gaze, vodeći računa da se ne opečete jer je mleko još uvek vrelo. Kokos koji je ostao u gazi možete sačuvati i kasnije iskoristiti za pripremu kolača.

Od mleka možete praviti napitke po želji u kombinaciji sa voćem ili cimetom.

Pogledajte video za detaljnija uputstva.

 

Slika: Irena Kurić

Tekst

Leave a Reply

Your email address will not be published.