Mikrobiom, intimno

Uzrok AI, disbioza crevne flore, mikrobiom – u praksi

Do sada ste, verovatno, već čitali o uzrocima autoimunih bolesti. Navodi se da su tri komponente potrebne za razvoj iste: genetska predispozicija, neravnoteža crevne flore, takozvani „leaky gut“ ili sindrom propusnih creva kao i okidač (fizički, kao je izloženost naporima, hemikalijama, virusu, bakteriji, fungusu, buđi, i tome slično ili psihički, kao što su izloženost stresu, psihičkim naporima, porodičnim tragedijama,…).  Obično je teško utvrditi šta je došlo prvo, problem sa crevima ili okidač ali svakako treba raditi na oba – ovde ću izostaviti rad na epigenetici jer bi bilo previše za jedan tekst.

U naslovu stoji da ovaj tekst obrađuje temu praktično, što znači da ću u njemu objasniti svoje iskustvo u traganju za uzrokom autoimunog stanja i dijagnozama i savetima koje sam dobila usput. Tekst je informativnog karaktera, i ne služi da samoinicijativno sebi odredite terapiju ili put ka izlečenju već da dobijete informaciju o mome iskustvu, kao i ideju kuda i kako tragati dalje. Ovo će biti dugačak tekst, a za kraću verziju kliknite ovde.

Danas, na žalost, nije lako dobiti sve informacije o svom organizmu iako je medicina veoma mnogo napredovala. Uglavnom smo ograničeni smernicama koje imaju doktori, i njihovoj raspoloživosti da ne kažem raspoloženju, da zagrebu dublje i potraže razlog i uzrok autoimunog stanja. Drugi veliki ograničavajući faktor su dostupne informacije i relevantnost istih. U nedostatku volje/nadležnosti predstavnika zvanične medicine da se posvete pacijentu više od saopštavanja dijagnoze, mnogi od nas rade sopstvena istraživanja i tu nailazimo na razne alternative (bilo da su to iskustva nekih ljudi na koje nailazimo na internetu, blogovi, proizvodi i travke ili tek FB stranice i grupe). Tu treba biti vrlo oprezan, kao što sam više puta upozoravala. Prvo zbog toga što kod nekih postoji motiv profita, čime se automatski otvaraju svi moji senzori za oprez. Drugo zbog toga što neki proizvodi nemaju dovoljno dokaza o tome da nisu štetni na dugi rok. Konačno, i najvažnije, ono što je „nekome lek drugome može biti otrov“ (one man’s medicine is another man’s poison) odnosno nije svaki organizam isti i ono što je pomoglo drugome, uopšte ne znači da će to vama biti blagotvorno i od pomoći. Tu najmanje mislim na promenu ishrane, tu ćete vrlo brzo primetiti da li vam nešto godi ili ne (iako treba imati u vidu takozvani period adaptacije i svakoj promeni dati šansu još malo).  Dakle, oprez, oprez, oprez i dva puta merite jedanput secite pre nego li odlučite da nešto promenite/uvedete u svoj režim. Toliko o oprezu kod dostupnih informacija, svako mora za sebe da proceni rizik koji je spreman da prihvati. Na kraju, ograničeni smo i finansijski jer je došlo doba kada oni koji nemaju sredstava prosto ne mogu da dobiju odgovore koje traže i to je potpuno poražavajuće za ljudski rod danas i čini me veoma ljutom.

Nakon ovog uvoda, za koji sam smatrala da je bitan, konačno prelazim na praktičan deo. Moja prva dijagnoza je Hashimoto thyroiditis, sa jako povišenih anti TPO antitelima, dok je TSH ispod 2, kao i dobre vrednosti T3 i T4. Sa takvim stanjem odlučila sam se na promenu ishrane i AIP protokol (autoimuni paleo protokol). Prelaskom na ovaj režim, nestalo je dosta simptoma koji se vezuju za ovu AI, pala su antitela ali se nisu zadržala niskim na duži rok i tada sam znala da ću morati da kopam dublje. Eksperimentisala sam sa jodom, i moje mišljenje je da nije normalno (iako se smatra uobičajeno) da se toleriše toliki skok TSH i antitela i zbog nedostatka dokaza o dugoročnih efektima prekinula sam sa tim visokim dozama joda. Inače sam radila analizu joda u organizmu i pokazalo se i pre uzimanja, da ga imam u visokim vrednostima tako da sam lako odbacila jod kao alternativu za moje stanje. Takođe, samoinicijativno sam uradila test opterećenja glukozom, tako da sam dobila još jednu dijagnozu – Insulinska rezistencija ili ti metabolični sindrom. Pretpostavila sam da obe dijagnoze imaju isti ili sličan uzrok. Odlučila sam se za sigurne puteve i rešila da testiram sebe na neke od mogućih uzroka i okidača.

Dugo je trebalo naći odgovarajuću laboratoriju u Evropi, bez da moram da putujem dugo i razmišljam o jezičkim barijerama. Povrh toga, na neke od solidnih funkcionalih doktora se čeka i po pola godine da se dobije termin a neki (u UK) koštaju i pravo malo bogatstvo, npr 550 british pounds samo za konsultaciju. Razmatrala sam odlazak u USA, ali sam odlučila da pokušam prvo u bližoj okolini (živim i radim u Norveškoj). Izbor je pao na privatnu kliniku „Balder“ u Oslu, koja se bavi funkcionalnom medicinom, i na doktorku Lanu Počekaj, rodom iz Hrvatske. Neke od analiza se rade u Oslu, ali većina se šalje u Dansku, jer oni imaju bolje laboratorije.

Urađeni su sledeći testovi (krv, stolica, kosa): osnovne analize, analiza crevne flore, analiza na parazite, bakterije, gljivice, intolerancija na hranu, toksikologija (analiza na teške metale). Napomenula bih da sam ranije probala u običnoj laboratoriji ove iste analize i rezultati su došli negativni, tj ništa nije izolovano – nemaju svi podjednako iste supstance i aparate kojima rade istraživanja.

Osnovne analize su potvrdile dijagnozu Hashimoto.

Takođe, analizom krvi je utvđeno da sam preležala mononukleozu ranije (o čemu uopšte nisam bila svesna, moguće je da sam bila mala ili nisam primetila razliku od običnog virusa). Iako je to bilo ranije, moguće je da je EBV bio triger, okidač za razvoj autoimune bolesti.

 

Iako doktorka često savetuje pacijentima uzimanje joda, kod mene nije potreban jer imam zadovoljavajući nivo. Navela sam joj moje iskustvo sa većim dozama, rekla je da je jod mikroelement i kao takav ga treba posmatrati u doziranju. Obavezno ga savetuje kod pacijenata koji imaju manjak, što je rekla da je vrlo čest slučaj.

Obično je više faktora u igri kod razvoja autoimunih stanja, pa je to tako i kod mene slučaj. Zaista odlična laboratorija u Danskoj (iako jeste skupa) „Nordic Labs“ je uradila sledeće testove (spisak testova koje nude možete videti ovde) :

Imaju oni i mnoštvo drugih testova: Borelia i koinfekcije, Mold (Buđ), IBS, SIBO, Zonulin, Histamin, posebna osetljivost na belance i žumance, te mleko, test na oksiditivni stres… ali ona je predložila da krenemo sa ovim pa ako me još nešto zanima mogu i direktno da kontaktiram laboratoriju (da preskočim da plaćam njoj termin).

Rezultati:

Očekivano, pokazalo se da mi organizam najviše reaguje na pšenicu  i gluten, kao i speltu, ražano brašno. Još i trešnje, jaja, med i paprika prelaze referentne vrednosti a vrlo blizu su i mleko, ovas i celer. To mi nije zvučalo strano, jer su upravo ovo one namirnice koje AIP izbacuje i to mi govori da sam na dobrom putu što se ishrane tiče. Takođe, objašnjeno mi je da imam samo jednu namirnicu u klasi 3 i da nemam ništa u klasi 4 ali ja sam to uzela oprezno jer i inače ne konzumiram te namirnice. Verovatno bi rezultati bili gori da se standardno hranim (izlagala sam se glutenu 7 dana pre ovog testa).

Urađen je i genetski test da se proveri predispozicija na celijakiju i osetljivost na mleko i mlečne proizvode.

Zaključak je da imam genetsku kombinaciju koja isključuje primarnu intoleranciju na laktozu. Moguće je da se u međuvremenu razvije intolerancija na laktozu na osnovu drugih faktora (sekundarna intolerancija na laktozu – ukoliko se ima celijakija, ili disbioza crevne flore). Genetska kombinacija je utvrdila da nemam indicije za celijakiju i da dalja kontrola nije potrebna.

Pravi uzrok kandide i parazita jeste neravnoteža crevne flore, što se pokazalo i u testu.

Varenje je u redu, osim što se pokazalo da jedem u žurbi i na brzinu, i da ne pijem dovoljno vode što je sve tačno. Nema upalnih procesa.

Dalje mi je indikovano da imam u moderate iznosu gljivice i parazit Blastocystis hominis i Endolimax Nana trophs, za koji stoji da nije opasan i ne daje se terapija ali ona savetuje da odradim jednu kuru biljkama. Ova dva patogena takođe mogu objasniti zašto samo ishrana nije dovoljna i mogu se dodati u listu uzroka autoimune reakcije organizma.

Test je pokazao da imam manjak kratkolančanih masnih kiselina (Butyrate – buterne kiseline).  Ovo pokazuje da nemam dovoljan unos Fiber – vlakana u ishrani i da mi nije izbalansirana crevna flora. Nemam dovoljno lactobacila i bifidobacterije i potreban je unos probiotika sa ovim dobrim bakterijama. Nedostatak lactobacila i bifidobacterije dovodi do toga da nema dovoljne proizvodnje kratkolančanih masnih kiselina, te dovodi do opadanja PH u crevima i tako prave pogodno okruženje za razvoj gljivica, kandide i bakterija. Ovaj tekst (klikni) je dobro čitanje za videti povezanost nedostatka manjka kratkolančanih masnih kiselina i Insulinske rezistencije.

Ovo je tumačenje rezultata koje su poslazi iz laboratorije. Fino teorijski objasne ali i razumljivo, prilože i reference.

Zaključak je bio da treba da povećam broj dobrih bakterija jer je nizak, uzimanjem probiotika. Odraditi kuru protiv parazita i kandide uz promenu ishrane.

To u praksi izgleda ovako.

  1. Rotiram ova tri. Zbog kandide ne jedem mnogo fermentiranog povrća ali pravim kefir.

 

  1. Kandida: treba je „napasti“ fokusirano i u određenom vremenskom periodu a ne „razvlačiti“ sa malim promenama. Pre uzimanja suplemenata protiv kandide, radila sam 2 nedelje pripremu tj otvaranje detox puteva (da bi se olakšalo jetri izbacivanje toksina koje odumiruća kandida proizvodi). Takođe, potpuno sam izbacila voće, kuvano/pečeno korenasto povrće kao i bilo koja AIP brašna i peciva iz ishrane – to sam morala i zbog insulinske rezistencije (IR), tako da je bar to zgodno što zbog dva stanja bar ne moram da imam oprečne instrukcije za ishranu (dakle mnogo sirovog povrća, umereno mesa i ribe, umereno masti – ne uzimam high fat zbog IR, i vratila sam u ishranu badem i chia seeds, tako da mi jedan obrok bude npr bademovo mleko i chia).

Samoinicijativno koristim ove suplemente za olakšavanje die off efekta (simptome umirujuće kandide). O njima sam čitala ovde

  • Tečni bentonite, čitajte više ovde
  • Molybdenum (NAC), čitajte više ovde i ovde

 

Za samu borbu protiv kandide, doktorka mi je savetovala ovo:

 

Uz to ja uzimam i dosta belog luka kao i

Borba protiv kandide ne traje večno te ovolike suplemente planiram piti mesec do dva, dok se ne reši taj problem. Uz to je obavezna stroga dijeta, prosto nema smisla hraniti je dok traje ovaj proces. Tako da sam iz ishrane izbacila voće, kuvano korenasto povrće, plantane i aip peciva i slično. 

Za insulinsku rezistenciju pijem terapiju metmorfin (glukofaž) po instrukciji lekara. Kada budem stabilizovala crevnu floru, dobre bakterije i glukozu u krvi planiram da pređem na prirodne opcije za regulaciju glukoze, te sam nabavila Inosytol kao i:

 

Glukofaž može dovesti do pada B12, te to treba proveravati kao i opteretiti jetru i njene enzime. Za to je dobro uzimati Tudca, vidi ovde. Još nisam počela sa tim suplementom, čekam da uradim nove rezultate krvi i vidim kako je jetra.

Trebalo bi paralelno da radim i na parazitima ali ovo mi već dosta suplemenata dnevno da mi je teško organizovati i kuru protiv njih. Za taj deo uzela sam:

Što se teških metala tiče, rezultat je relativno skoro stigao i nisam još stigla njime da se pozabavim. Deluje mi da sam u zelenim vrednostima, s tim što je živa na gornjoj granici te ću za sada da smanjim unos ribe. Inače, dr Lana nema mogućnost da mi da savete u vezi toksina, jer je Norveška vrlo kruta i stroga što se tiče predloga terapija i suplemenata. Nigde u zvaničnim instrukcijama nema tog dela oko teških metala, te ona nema otvorene ruke da se tim delom bavi. Laboratorija Nordic Labs može da preporuči njihove lekare u Danskoj, ako nekoga zanima. 

 

Nadam se da će nekome ovaj tekst koristiti. Svesna sam da mnogi neće imati mogućnosti da priušte sebi ove analize i suplemente, i žao mi je što svi nemaju iste šanse da dođu do personalizone i precizne dijagnoze.  Dugo sam se dvoumila da li da napišem ovaj tekst, ali mislim da je bitno da se dele informacije. Nikako se ne treba obeshrabriti, već uraditi nešto što svi možemo i bez testova i praćenja lekara a to je dosta unosa vlakana (svežeg povrća), probiotika – kefira i fermentisanog povrća, izbaciti šećere i zaista vrlo ograničiti voće i peciva, makar ona bila i od plantana. Probajte sa uljem divljeg origana i ako primetite da vam pomaže, dobre su šanse da imate i kandidu. Kandida je jako čest uzrok autoimunih bolesti, a relativno lako se može dovesti u red. 

8 thoughts on “Mikrobiom, intimno

  1. Ana says:

    Puno ti hvala na ovim korisnim informacijama.
    Svjesna sam da je naša dijagnoza skup više elemenata, ali me znam odakle krenuti i koje nalaze vaditi. Ovo je prvi put da je sve jasno opisano.
    Ja živim u zagrebu. Da li možda znaš gdje bi to mogla tu obaviti?

  2. Milica says:

    Zaista ne znam za Zagreb. U tekstu sam napisala gde sam ja radila, narucila sam testove online pa ih oni salju svuda.

  3. Tijana says:

    Postovana Milice, svaka Vam cast na ovako detaljnom objasnjenju. Sve najbolje vam zelim.
    Tijana

  4. Tijana says:

    Draga Milice hvala na ovom tekstu! Ja imam problema sa povisenim jetrinim enzimima, cak sam I biopsiju radila. Nista nisu pronasli, dok slucajno nisam rekla svoj problem jednom lekaru , koji mi je I spomenuo prvi put leaky gut, a godinama patim od candide.

    Molim te da li bi mogla da mi kazes koliko si platila sve ove analize u toj Danskoj laboratoriji?

    Puno pozdrava!

  5. Tijana says:

    Draga Milice hvala na ovom tekstu! Ja imam problema sa povisenim jetrinim enzimima, cak sam I biopsiju radila. Nista nisu pronasli, dok slucajno nisam rekla svoj problem jednom lekaru , koji mi je I spomenuo prvi put leaky gut, a godinama patim od candide.

    Molim te da li bi mogla da mi kazes koliko si platila sve ove analize u toj Danskoj laboratoriji?

    Puno pozdrava!

  6. Milica says:

    Radila sam u laboratoriji u Oslu, a oni su vecinu uzoraka slali u Dansku laboratoriju. Cini mi se da sam platila negde oko 10000-12000 NOK.

  7. This will really help me a lot in my research that I am doing. There are so many useful information that I needed here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *