Histaminska reakcija

Zašto toliko mnogo ljudi razvije HIT (histaminsku intoleranciju) nakon što je na bio Paleo ili AIP neko vreme? Postoji nekoliko mogućih razloga zašto se razvija HIT:

(1) smanjeni unos bakra i molibdena. Molibden je potreban za MAO proizvodnju. Bakar je potreban za DAO proizvodnju. DAO je glavni intracelularni degrader histamina. MAO deluje unutar ćelije na histamin, iako je njegova osnovna uloga da degradira tiramin. Molibden se nalazi u mahunarkama, uglavnom, i u mnogo manjoj meri orašastim i mlečnim proizvodima. Bakar se nalazi u značajnim količinama u goveđim iznutricama, žitaricama i čokoladi (iako je potrebno pojesti celu 85% tamnu čokoladu dnevno da zadovolji potrebe bakra).

(2) smanjeni unos vlakana. Manji unos vlakana iz žitarica i mahunarki znači manje otporan skrob, manje rastvorljiva vlakna i manje nerastvorljiva vlakna za bakterije u debelom crevu. Kada microbiom nema dovoljno podloge mikroba obim i raznovrsnost su smanjeni. Neskrobne biljke (povrće, voće) ne mogu da obezbede dovoljno vlakna za većinu ljudi. Džef Lič, istraživanje antropolog i osnivač / direktor projekta za ljudsku ishranu veruje da će biti potrebno 50% više vlakana nego trenutne propisane. Trenutno je za muškarce i žene 38gr i 25gr, respektivno. To znači da je stvarno potrebno najmanje 38gr dnevno za žene dok za muškarce 57gr dnevno. Većina povrća ima oko 3g vlakana po porciji. Linkovi za vlakna:

 • http://greatist.com/health/surprising-high- fiber-foods
 • http://www.todaisdietitian.com/nevarchives/063008p28.html

(3) Nedovoljno glukoze. Iako Paleo i AIP ne treba da bude dijeta sa smanienim unosom ugljenih hidrata, mnogi pojedinci koriste verzije sa niskim unosom ugljenih hidrata, bilo slučajno ili po izboru. Glukoza je toliko kritična za našu biohemiju – imamo i rezervni sistem (glukoneogenezu) koja se bavi proizvodnjom glukoze samo u slučaju da naša ishrana ne može da obezbedi dovoljno glukoze da zadovolji sve fiziološke zahteve . Kada je našem telu  potrebno više hranljivih materija nego ih dobija, telo ih koristiti za najkritičnije  funkcije za opstanak. U slučaju glukoze, to je particija specifičnih moždanih funkcija i bubrega koji “zahtevaju” glukozu. Ovo može dovesti do deficita glukoze za druge funkcije kao što je vezivna reparacija tkiva, kao i bez dovoljno glukoze da se održi važan mukozni sloj creva – glukoza je supstrat za sluzokožu i za vezivno tkivo.

Netolerancija Histamina

Netolerancija histamina je stanje prouzrokovano neravnotežom nagomilanog histamina i kapaciteta degradacije histamina, odnosno, kada postoji više histamina u vašem telu (obično se dobija preko hrane koju jedemo i / ili je proizvedena u vašem telu) od onoga što naše telo može efikasno da procesuira. Histamin je vrsta molekula koji se zove biogenski amin, a koji se stvara uklanjanjem karboksilne grupe iz amino kiselina. U slučaju histamina, amino kiselina je histidin.

Histamin je normalan deo ishrane (barem u malim količinama), kao i normalan proizvod bakterije u našim crevima. Kod zdravih ljudi, histamin i drugi biogeni amini su brzo detoksifikovani od strane enzima u stomaku. U slučaju histamin netolerancije međutim, ili je proizvodnja histamina neuobičajeno visoka ili aktivnost detoksifikacije ovih enzima je neobično niska (ili oba).

Histamin može biti inaktiviran od dva različita enzima. Diamin oksidaza (DAO) se luči iz enterocita i deluje izvan ćelija i čak u crevima pretvara histamin u imidazol acetaldehid, čime se vrsi dezaktivacija histamina. DAO formira primarnu prepreku za intestinalne absorpciju histamina. Drugi enzim, koji se nalazi u enterocitima naziva se histamin N-metiltransferazu (HMT), i pretvara u histamin N4-methilhistamine, takođe na taj način vrši dezaktivaciju histamina. Dok većina studija impliciraju nedovoljan nivo DAO kao problem, nedovoljno HMT može biti njegov saradnik. Netolerancija histamina se može odnositi i na neke genetske mutacije u genu za DAO koji narušavaju efikasnost DAO aktivnosti .

Ako je oštećena crevna barijera, DAO se ne luči u dovoljnim količinama od strane enterocita. Osim toga, propusna creva mogu dozvoliti da histamin uđe u telo bez prolaska kroz enterocite gde bi normalno bili degradirani od HMT. Takođe, HMT deaktivira histamin putem procesa metilacije, tako da nedostaci u ishrani mogu da doprinesu smanjenju aktivnosti HMT. Da bi histamin izazvao neželjene reakcije ili simptome, on mora da bude apsorbovan i da uđe u krvotok bez aktivacije DAO ili HMT.

Ovo je slučaj kod onih sa ozbiljnim sindromom curećih creva.

Osim toga, proizvodnja histamina može biti znatno viša kod onih sa crevnom disbiosom, posebno Sibo.

Proizvodnja histamina u hrani je uglavnom rezultat spremanja hrane, prerade ili fermentacije. 

Određene namirnice su naročito podložne razvoju značajne količine histamina kroz preradu / pakovanje, uključujući: ribe, obrađivano i fermentisano meso, sirevi, kiselo povrće i proizvode od soje, kao i alkoholna pića. Širok spektar bakterija je u stanju da pretvara histidin u histamin. Njih zovemo decarbokilasepositivi mikroorganizmi i oni obično mogu proizvesti i druge biogene amine pored histamina. Po pravilu, ove bakterije su povezane sa kvarenjem hrane, iako njihova aktivnost može da generiše problematične količine histamina dugo pre nego što se hrana smatra trulom.

Bakterije koje proizvode histamin uključuju vrste iz sledećih rodova: Lactobacillus, Clostridium, Morganella, Klebsiella, Hafiia, Proteus, Enterobacter, vibro, Acinetobacter, Pseudomonas, Aeromonas, Plesiomonas stafilokoke, Pediococcus, Streptococcus i Micrococcus. Čak je i Escherichia coli bakterija koja proizvodi histamin. Možda ćete prepoznati mnoge od ovih kao normalne stanovnike creva (verovatno zato nam je potrebna DAO barijera na prvom mestu) i što je još važnije, nekoliko njih će verovatno biti prisutne u prekomernom broju kod Sibo. To znači da ne samo da ove vrste bakterija izazivaju povećan nivo histamina u hrani pre nego što je i pojedete, takođe mogu da stvaraju velike količine histamina u stomaku.

Kako ove bakterije uđu u određene namirnice? Generalno, ovo su bakterije svestrano prisutne u okruženju. Na primer, većina ovih bakterija su poreklom iz vodene sredine, tako da su već prisutne u ribama čak i pre nego što su ribe izvađene iz vode. One su obično neaktivne ispod 15 ° C pa je proizvodnja histamina u ribama tipično rezultat toga da ribe nisu ispravno tretirane (tj rashlađene dovoljno brzo nakon što su prenete iz vode i / ili nisu čuvane na dovoljno niskim temperaturama kroz rukovanje / preradu / pakovanje) ili se drže u frižideru duže vreme (većina riba ima zanemarive nivoe histamina ako merite sveže iz okeana / mora).

Proizvodnja histamina u hrani se smatra kao kontaminant, ili pokazatelj kvarenja hrane. To je zapravo izvor trovanja hranom, naročito kod riba. Iako se u nekim slučajevima bakterije histamina namerno dodaju hrani, kao što je to na primeru sira i fermentisanih kobasica, soje i povrća –  jasno  je da cilj dodajući ove bakterije nije da se proizvede histamin, već da iniciraju početak procesa fermentacije.

Postoje neki drugi faktori koji doprinose nepodnošenju histamina . Ako su bazalne ćelije i ćelije masti aktivirane kao deo vaše autoimune bolesti ili kao rezultat nepostavljenih dijagnozama alergije (alergija na hranu ili alergija životne sredine), to može povećati osetljivost na histamin iz hrane, jednostavno zato što je vaš bazalni nivo histamina proizvodnje veći . Mnoštvo lekova inhibiraju aktivnost DAO, uključujući neke najčešće pripisane relaksante mišića, narkotika, analgetika, lokalnih anestetika, antihipertenzivnih lekova, diuretika, antibiotika, H2 blokatora, i antidepresiva, između ostalog. Alkohol takođe inhibira aktivnost DAO, plus i vino i pivo sadrže značajne nivoe histamina (crveno vino posebno).

Simptomi netolerancije na histamin liče na simptome alergije, i mogu da obuhvataju: proliv, glavobolja, sinusne simptome, astma, nizak krvni pritisak, brz, spor ili nepravilan rad srca, osip, crvenilo, i bilo koji drugi simptom obično povezan sa alergijama. Tipično, simptomi se osete relativno brzo nakon konzumiranja visoko-histaminske hrane. Vođenje dnevnika hrane i simptoma je najbolji način da se histamin netolerancija dijagnostikuje; međutim, i histamin i DAO se mogu meriti pomoću testova krvi koji mogu pomoći da se potvrdi dijagnoza (postoje neke kontroverze oko toga da li serum DAO zaista ukazuje na stomačni DAO).

Procenjuje se da 1% od opšte populacije ima histamin netrpeljivosti, od kojih su većina sredovečni. Međutim, mnogi istraživači veruju da je ovo grubo potcenjivanje, jer prepoznavanje histamin netolerancije kao patologije je tek odnedavno.

Tipična preporuka za one sa histamin netolerancijom je da prate dijetu bez histamina. Ovo može biti izazov jer sadržaj histamina u hrani može da bude veoma varijabilan (jer je toliko zavisan ne samo od rukovanja i obrade već i određenih sojeva bakterija koji bi mogli da se koriste pri fermentaciji). Osim toga, sadržaj histamin nije tipično obeležen od strane proizvođača hrane, a meri se samo da se osigura bezbednost hrane (od visokog nivoa histamina može doći do trovanja hranom). Antihistaminici se preporučuju samo kada su slučajno unete velike količine histamina, a ne kao dugotrajna terapija.

DAO suplementacija postoji (obično sa inkapsuliranim svinjskim enzimom); međutim, nisu izvršena kontrolisana klinička istraživanja koja mogu da dokažu efikasnost DAO suplementacije.

Mnoge od namirnica koje često sadrže visok nivo histamina su već izostavljene na AIP. To uključuje:

jogurt, pavlaku, sireve (gauda, camembert, čedar, Emmental, Švajcarska, Harzer, talsiter, i parmezan), suhomesnate proizvoda (fermentisane kobasice, obične kobasice, salame, fermentisana sunka), alkoholna pića (belo vino, crno vino, šampanjac i pivo), paradajz, kečap, patlidžan, kafa, čokolada, kakao i proizvodi od soje, Namirnice koje verovatno sadrže značajne nivoe histamina, ali su normalno uključene u AIP: kiseli kupus (i potencijalno drugo lakto-fermentirano voće i povrće)

 • Skuša
 • Haringa
 • Sardine (iznos varira, neke ne sadrže histamin)
 • Tunjevina (iznos varira, neke ne sadrže histamin)
 • Sardela
 • Scad
 • Marlin
 • Ostale ribe ako se čuvaju prekomerni vremenski period ili se nepravilno rukuje sa njima
 • Riblji sos
 • Pasta od ribe (npr Anchovi pasta)
 • Svinjetina
 • Spanać
 • Zeleni čaj
 • Narandža
 • Banana
 • Mandarina
 • Grožđe
 • Jagoda
 • Ananas
 • Belo vino (čak i ako se alkohol kuva)
 • Crveno vino (čak i ako se alkohol kuva)
 • Šampanjac (čak i ako se alkohol kuva)

Sadržaj histamina kod svake hrane varira (često dramatično), u zavisnosti od toga kako se sa namirnicama rukuje i / ili obrađuje pre nego što su izmerili nivo histamina. Osim toga, različite namirnice su više ili manje podložne formiranju histamina. Od navedenih namirnica, prosečan sadržaj histamina je u rasponu od 2 mg / kg do 4000mg / kg, tako da se neke namirnice mogu tolerisati (niži histamin sadržaja sa ovog spiska imaju ananas, jagode, grožđe, mandarine i banane), dok druge mogu biti problematicne (najvišu koncentracija histamina sa ovog spiska imaju haringa, skuša, svinjetina i spanać, ali i to varira sa procedurom rukovanja).

Neka hrana može da ima kapacitet da ispušta histamin, što znači da iako ne sadrže histamin, mogu stimulisati oslobađanje histamina iz ćelija. Neke od ovih namirnica su izostavljene na AIP, uključujući: belance, čokoladu, kakao, paradajz, orah, začini. Međutim, hrana koja je obično uključenia na AIP a može imati kapaciteta da ispušta histamin uključuje:

 • Citrusi
 • Papaja
 • Jagode
 • Ananas
 • Spanać
 • Riba
 • Rakovi
 • Svinjetina
 • Koren sladića

Budući da je tačan doprinos koji bakterije u crevima imaju na proizvodnju histamina kod onih sa netolerancijom nepoznat (i verovatno veoma promenljiv), takođe je nepoznato u kojoj meri ishranu tj unos hrane bogate amino kiselinom histidin treba izbegavati. Ako nemate dijagnozu netolerancije histamina a imate olakšanje simptoma od izbegavanja hrane bogatom histaminom, jedete manje porcije mesa, ribe i školjki (svi najviši u ishrani izvori histidin) može biti vredan razgovor sa lekarom.

Bodmer, S., et al., Biogenic amines in foods: histamine and food processing, Inflamm Res. 1999 Jun;48(6):296-300

Chung, B.Y., et al., Treatment of Atopic Dermatitis with a Low-histamine Diet, Ann Dermatol. 2011 Sep;23 Suppl 1:S91-5

Ferreira, I.M. & Pinho, O., Biogenic amines in Portuguese traditional foods and wines, J Food Prot. 2006 Sep;69(9):2293-303

Kung, H.F., et al., Biogenic amine content, histamine-forming bacteria, and adulteration of pork in tuna sausage products, J Food Prot. 2012 Oct;75(10):1814-22

Maintz, L & Novak, N., Histamine and histamine intolerance, Am J Clin Nutr. 2007 May;85(5):1185-96

Masson, F., et al., Histamine and tyramine production by bacteria from meat products, Int J Food Microbiol. 1996 Sep;32(1-2):199- 207

Papavergou, E.J., et al., Levels of biogenic amines in retail market fermented meat products, Food Chem. 2012 Dec 15;135(4):2750-5

Shalaby, A.R., Significance of biogenic amines to food safety and human health, Food Research International 1996;29(7):675-90

Visciano, P., et al., Biogenic amines in raw and processed seafood, Front Microbiol. 2012;3:188

Wantke, F., et al., Histamine-free diet: treatment of choice for histamine-induced food intolerance and supporting treatment for chronic headaches, Clin Exp Allergy. 1993 Dec;23(12):982-5

 

Recepti koji pogoduju da smanje histaminsku reakciju, a da su AIP

Turkey Breakfast Sausage (turkey as fresh as possible; for strict histamine: no cinnamon, no coconut oil) http://autoimmune-paleo.com/christinas- turkey-breakfast- sausage/ .

Beef Breakfast Patties (or other meat you can tolerate)http://www.thepaleomom.com/2012/08/recipe-beef- breakfast-sausage- aip.html .

Three-herb Beef Breakfast Patties (or other meat you can tolerate; for strict histamine: no coconut oil)

http://autoimmune-paleo.com/three- herb-beef- breakfast-patties/.

Cabbage Beef Skillet (or meat of choice)http://simplyhealthyhome.com/cabbage-beef- skillet/.

Meatloaf (omit egg yolks and bacon)http://autoimmune-paleo.com/nutrisclerosis- meatloaf/.

Lamb Kofta Kebabs (omit lemon)http://nomnompaleo.com/post/1345428318/recipe-lamb- kofta-kebabs .

Lamb Meatballs and Tzatziki Sauce (can only have tzatziki sauce if you tolerate coconut milk and lemon juice)http://mybigfatgrainfreelife.com/2013/04/aip-day- 10-and- still-counting.html .

Lamb Sliders with Sweet Potato “Buns” (can’t have aioli)http://everydaypaleo.com/lamb-sliders/ .

Shepherd’s Pie (omit mushrooms for strict low-hist)http://www.theprimalist.com/recipe-paleo-shepherds-pie/ .

Another Shepherd’s Pie (omit mushrooms for strict low-hist)

http://www.thepaleomom.com/2012/02/recipe-tourtiere- inspired-shepherds- pie.html .Roast Pork with Onion-Apple Gravy (use meat of choice and pressure cooker, not slow cooker)

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache%3Ahttp%3A%2F%2Fwww.phoenixhelix.com%2F2013%2F10%2F27%2Froast-pork- with-onion- apple-gravy%2F .

Chicken Bacon Alfredo (omit bacon, sub for coconut milk if needed) http://paleomg.com/leftovers-chicken-bacon- alfredo/ .

Spring Pasta (substitute spinach with other green and coconut milk, if not tolerated; use meat of choice) http://paleomg.com/spring-pasta/……

Sides/Veg/Sauces/Snacks……………..

Cauliflower-leek Stuffing (omit lemon; add other things like roasted garlic, meat)

http://aiplifestyle.com/leek-lemon- stuffing/ .

Apple-Cranberry Stuffing (omit or sub for bacon; omit mushrooms for strict low-hist)

http://autoimmune-paleo.com/apple- cranberry-holiday- stuffing/ .

Sweet Potato Casserole (if you are ok with or can substitute coconut milk)

http://aiplifestyle.com/sweet-potato- casserole/ .

Cauli-chicken Risotto (omit goat cheese and, if strict histamine, coconut milk)

http://paleothoughts.blogspot.com/2013/03/cauli-chicken- risotto.html?m=1 .

Brussels Sprouts Chipshttp://paleothoughts.blogspot.com/2013/03/brussels-sprout-chips.html?m=1 .

Beet and Fennel Salad (change dressing for low-hist)http://autoimmune-paleo.com/simple- beet-and-fennel- salad/ .

Nomato Sauce (only if you can tolerate apple cider vinegar! Not for strict low-hist)

http://www.theprimordialtable.com/2014/01/nomato-sauce.html?m=1 .

Creamy Turmeric Sauce (only if you can tolerate coconut milk!)

http://www.hollywoodhomestead.com/creamy-turmeric- sauce-anti- inflammatory-aip- friendly/

……Soups………..

Carrot and Sweet Potato Chili (omit avocado) http://autoimmune-paleo.com/aip- carrot-and- sweet-potato-chili/ .

Chunky Tato-Leek Soup (omit bacon and coconut milk, if needed)

http://www.thepaleomom.com/2013/11/chunky-tato- leek-soup.html.

Broccoli Apple Soup (omit lemon peel, sub for butter)

http://www.simplyrecipes.com/recipes/broccoli_apple_soup/ .Cream of Asparagus, Celery and Zucchini Soup (omit or sub for coconut cream, if you don’t tolerate)

http://www.deliciousobsessions.com/2013/02/cream-of- asparagus-celery- and-zucchini- soup-recipe-gluten- and-dairy- free/ .

Beet and Fennel Soup (sub for coconut oil, if needed) http://autoimmune-paleo.com/beet- and-fennel-soup/ .

Turnip, Leek and Potato Soup (omit potatoes or sub with sweet pots/parsnips/squash)

http://mobile.nytimes.com/2013/11/22/health/turnip-leek- and-potato- soup.html .Parsnip and Carrot Soup (omit potatoes or sub with sweet pots/turnips/squash)

http://mobile.nytimes.com/2013/11/18/health/parsnip-and- carrot-soup- with-tarragon.html .

Celeriac, Potato, Leek and Apple Soup (omit potatoes or sub with sweetpots/turnips/parsnips/squash) http://mobile.nytimes.com/2013/11/21/health/celeriac-potato- leek-and-apple- soup.html .

Green Detox Soup (halfway down my blog post) http://elizabethmilo.com/2013/11/16/diet-gluten-free-allergy- autoimmuneinflammatory-elimination- low-histamine- ketogenic/

……Sweets/Crackers (only if you eat coconut!)

…………..Coconut wrapshttp://thecoconutmama.com/2011/03/coconut-wraps- recipe/ .

Macaroons http://www.elanaspantry.com/egg-free- paleo-macaroons/ .

Shortbread Cookieshttp://karolinaskitchen.com/2013/07/09/paleo-shortbread- cookies/ .

Apple Piehttp://aiplifestyle.com/apple-pie/ .

Banana-zucchini Muffins (only if you can tolerate coconut; don’t use cardamom or orange zest)

http://thesaffrongirl.com/banana-zucchini- breadcakemuffins-nut- free-grain- free-egg- free-sweetener-free/ .

Pop Tarts (has banana