Leaky gut ili sindrom “propusnih creva”

Leaky gut ili sindrom propusnih/curećih creva – šta je to?

Zvanična medicina ne priznaje sindrom curećih creva i smatra ga hipotetičkim (kao uostalom ni hroničnu lajmsku bolest, adrenalni zamor, elektromagnetnu preosetljivost.) Sa druge strane, iako je fenomen povećane crevne propusnosti (increased intestinal permeability) prepoznat od strane mainstream javnosti, oni ne priznaju postojanje “sindroma curećih creva” kao posebnog medicinskog stanja i negoduju stavove nutricionista i doktora alternativne medicine. Ovi poslednji tvrde da “cureća creva” uzrokuju hroničnu upalu u telu koja dovodi do široke lepeze stanja, uključujući sindrom hroničnog umora, reumatoidni artritis, lupus, migrene, multiple skleroze, i autizam.

Sve do danas, 2017. godine, zvaničnoj medicini nedostaje dovoljno dokaza, iako su istraživanja u toku. Čak šta više, neki od zvaničnika tvrde da je to trend dijagnoza (Stephen Barrett) i kaže da zagovornici koriste navodnu situaciju kao priliku za promovisanje niza alternativnih zdravstvenih lekova, uključujući dijete, biljne preparate i suplemente. Poslednja reč je da im treba više dokaza o delovanju tih «alternativnih» načina lečenja.

Zvaničan medicinski pojam povećane crevne propusnosti označava da je crevna sluznica postala više porozna, s više rupa koje se sve više razvijaju, koje su većih dimenzija i proces varenja, propuštanja hrane kroz creva više ne radi ispravno. Rezultat je prolazak većih, nesvarenih molekula hrane i drugih “loših stvari” (kvasca, toksina, kao i svih drugih oblika otpada) da slobodno teče u krvotok. a koje telo inače ne propušta.

Sada kada smo prešli zvaničan deo, da vidimo o čemu se tu zapravo radi (ja sam davno naucila da gde ima dima ima i vatre, pa sam nastavila sa svojim istraživanjima). Ukoliko patite od ovih simptoma, vrlo je moguće da patite od sindroma curećih creva: nadimanje, gasovi, osetljivost na namirnice, grčevi u želucu i bolovi u stomaku. Problem je što današnja medicina zapravo ne poznaje dobro stomak, i njegovu povezanost sa celim organizmom, a zapravo je stomak najviše povezan sa imunim sistemom. Setimo se da je još Hipokrat rekao da sve bolesti dolaze iz stomaka, ali avaj. Na stranu to što ne postoji ni lek, pilula koja se može prepisati za to stanje, što dovodi to jednostavne situacije  – ignorisanja od strane lekara.

Sluzokoža creva je prvi mehanizam obrane našeg imuno sistema. Spoljašnji slojevi crevnih ćelija (epitelni) su povezani strukturama koje su čvrste, stisnute veze. Na vrhovima ovih ćelija su mikrofili koji apsorbuju dobro svarene hranjive materije i transportuju ih kroz epitelne ćelije u krvotok. Tokom normalnog procesa varenja čvrste veze će ostati zatvorene, zbog čega će svi molekuli biti efikasno procesuirani. Iz razloga koje ću kasnije navesti, te čvrste veze mogu postati “otvorene” ili propusne omogućavajući da se neprocesuirani molekuli direktno ulivaju u krvotok. Zamislite vaša creva kao gazu, kroz koju treba da izađe samo tečnost a ne i sir recimo. Ukoliko se gaza poremeti i ima rupica ili poderotina, iz nje će izlaziti materijal.

Šta se dalje dešava?

Prva reakcija tela je da mora se bori sa ovim “stranim” telima u krvi. U početku, jetra je u akciji da radi prekovremeno i pokušava eliminisati sve čestice za koje je vaš crevni omotač trebalo da se pobrine. U većini slučajeva, jetra nema šanse da drži korak sa konstantnim protokom otpada u krv – svi toksini, nesvareni molekuli hrane, kvasac, i drugi patogeni će početi da se nagomilavaju u telu.

Tada se budi uspavani gigant (imuni sistem) i nije presrećan. On kreće punom ratnom opremom u borbu protiv “zlih uljeza” da bi ih odstranio iz organizma što pre. Nekada to tako prolazi, ali češće telo ne može da održi korak sa zadatkom koji ima i većina tih stranih tela se apsorbuje u tkivima po celom telu – nanoseći im upale.

Upala je takođe imuni odgovor i uzrokuje još više stresa vašem sistemu. Sada kada je vaše telo usmereno na borbu u velikom ratu, mali bitke počinje da ignoriše, kao i filtriranje kroz krv, smirivanje upaljenih delova tela, borbu protiv bakterija, regulisanje creva, itd. Ovaj tok procesa može dovesti do toga da telo počne da napada svoje organe – to znači niz mogućih autoimunih bolesti kao što su hronični zamor, MS, IBS, ulcerativni kolitis, i fibromalagija.

Tada će telo početi da proizvodi antitela = vojnike dizajnirane da se bore protiv ovih stranih tela (koja u stvari mogu biti proteini kao što su kazein iz mleka, ili drugi proteini u orašastim plodovima, žitaricama, ili jaja). Čak i supstance koje se uobičajeno nalaze u hrani poput fenola i glicerina sada mogu da izazovu imuni odgovor kada uđu u telo. Na primer, ja odmah reagujem na mleko bilo koje vrste, čak i na domaći kozji kefir. Vrlo brzo osetim probleme sa fokusom i memorijom, glavobolju, bol u kostima, i curenje sinusa. Slična reakcija se dešava kada jedete hranu bogatu fenolom kao što je sok od paradajza.

Ako imate osetljivost na više od deset različitih namirnica, vi verovatno imate sindrom curećih creva. Bilo koja nesvarena hrana koja se apsorbuje u krvotok se sada smatra «neprijateljima države», a vaš imuni sistem će razviti reakciju na mnoge od njih, što dovodi do intolerancije na hranu. Kada imate «liki gat» stanje, oštećena mikrovila duž sluzokože creva ne može da proizvodi digestivne enzime koji su potrebni da se hrana pravilno vari. To stanje dozvoljava molekulima hrane da odu u krvotok bez da je organizam u potpunosti opskrbio hranljivim materijama koje su potrebne telu (otuda i česti vitaminsko-mineralni deficiti).

Kako da znam da li imam ovaj sindrom?

Simptomi mogu da variraju od osobe do osobe u zavisnosti od stepena oštećenja tkiva. Ukoliko imate brojne intolerancije na hranu to može biti znak da je vaš imuni sistem razvija antitela na sve što jedete. Možete imati nedostatak vitamina i minerala zbog nepravilne prerade hrane u vašim crevima. Hronični proliv i zatvor su znaci zapaljenja crevnih zidova od propusnih creva. Osip na koži je način vašeg tela da izbaci toksine kroz perforaciju kože. Slab imuni sistem može biti posledica toga da vaše telo pokušava da vodi rat protiv silnih materija u krvi, i ignorisaće sve viruse i bakterije sa kojima se susrećemo svakodnevno, što moze da dovede do toga da se češće razbolite. Glavobolje, gubitak koncentracije, gubitak memorije, i preterani zamor su rezultat zapaljenja tkiva i toksina. Gljivice (kandida) će izazvati želju za šećerom i ugljenim hidratima, gas, nadutost i anksioznost. Sve ove stvari za koje medicina nema odgovor zašto ili ima bezbroj objašnjenja … sve to vodi natrag jednoj stvari: stalan priliv stranih elemenata u krvotok.


Šta uzrokuje ovo stanje?
Uzrok se široko raspravlja u medicinskim krugovima. Ipak, postoji određeni nivo konsenzusa oko sledećih faktora:

 • Ishrana: Konzumiranje velike količine rafiniranih šećera, prerađene hrane, konzervanasa, prerađenih brašna i aroma uvodi ogromne količine hemikalija u telo. Ako telo ima teškoću da eliminiše toksine onom brzinom kojoj one dolaze, onda toksini počnu da se akumuliraju i izazivaju upalu.
 • Hronični stres: Hronični stres skoro uvek dovodi do oslabljenog imunog sistema. Oslabljen imuni sistem ne može da izdrži da radi normalno posao i biva preplavljen patogenima veoma brzo. To povećava ukupnu upalu creva i dovodi do povećane propustljivosti sluzokože creva.
 • Upala: Bilo koja vrsta upale u crevima može dovesti do problema. Ona može biti izazvana niskom želudačnom kiselinom (tako nesvarena hrana prolazi u tanko crevo i iritira pored svuda kuda prolazi), prekobrojnim gljivicama (kandida), prekobrojnim lošim bakterijama, infekcijama, parazitima i preteranim toksinima iz okoline.
 • Lekovi: Neki lekovi ili čak analgetici Aspirin ili Acetisal iritiraju sluzokožu creva i smanjuju nivo sluzokože. Ovo može da inicira ili doprinese nastavku upalnog ciklusa (više bakterija, gljivica i problema sa varenjem) i doprinese crevnoj propusnosti.
 • Gljivice: Gljivice se normalno nalaze u crevnoj flori, ali kada počnu da se previše razmnožavaju i dođe do mutacije u multi-celijske gljivice (najčešće Kandida), njima rastu pipke koje se uhvate, zakače za sluzokožu creva i ostanu tu, samim tim praveći i šireci rupice u crevima.
 • Nedostatak cinka: Cink je kritičan faktor za održavanje jake sluzokože creva. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do toga da sluzokoža gubi jačinu i postaje propusna. Postoje studije koje pokazuju da suplementacija cinkom, kada postoji manjak može drastično da povećaju integritet sluzokože creva.

Kako popraviti crevnu propustnost

Medicinska zajednica je i dalje prilično podeljena oko metoda koje se koriste za ublažavanje ovoj problema. Lečenje podrazumeva višestruki pristup koji zahteva da se mnogo različitih delova slagalice postavi na svoje mesto. Dobra vest je da je moguće doći do potpunog zalečenja ovog sindroma. Evo nekoliko delova slagalice za koje postoji koncensus:

Ograničenja u ishrani: Ukidanje šećera, skroba, žitarica, i bilo koje druge iritirajuće hrane ublažava upalu i izgladnuje kandidu i gljivice. Ova redukcija omogućuje crevnom traktu da se polako vrati u normalnu propustljivost, zaustavlja priliv stranih tela u krv, koji će zaustaviti simptome intolerancije na hranu i na kraju zaustaviti  začarani krug. Kaže se da je ograničenje ovih ugljenih hidrata temelj lečenja crevne propustljivosti, ali ne ipak ne može samostalno tj bez pomoći narednih tri faktora.

Suplementi: Faktori koji dovode do crevne propustljivosti takođe mogu da izazovu lošu apsorpciju vitamina i minerala iz hrane i nepravilno varenje. Prvo i najvažnije, dopunjavanje sa nedostajućim vitaminima, velike količine vitamina D i cink će pomoći sluzokoži creva povratak u normalu (pod pretpostavkom da je iritirajuća hrana uklonjena iz jelovnika). Riblja ulja su takođe pokazala da zaista pomažu poboljšanju stanja crevne sluzokože (Omega-3 u velikoj meri smanjuje upalu osim njenih drugih beneficija).

Probiotici: Sada kada ste kandidu stavili pod kontrolu, uzimanje probiotika, konkretnije dobre bakterije Lactobacillus acidophilus je obavezno. Dijeta pomaže da se oslobodimo od loših bakterija i potrebno je stalno hranjenje dobrih bakterija da ih zameni. Dobre bakterije dodatno zaustavljaju boravak i širenje loših bakterija i gljivica, leče crevnu oblogu, pomozu nutrijenatima da se apsorbuju, i drži začarani krug pod kontrolom. Studije pokazuju da odnos od 85% dobrih a 15% loših bakterija u crevima će zaustaviti ciklus. Dobar probiotik na bazi Lactobacillus acidophilus će biti veoma koristan.

Probavni enzimi: Probavni enzimi su od ključnog značaja za pravilno razlaganje hrane koju jedemo. Oni imaju višestruke sposobnosti da pomognu u ublažavanju crevne propusnosti. Prvo, oni će razbiti hranu u veoma sitne čestice pre nego što napusti želudac, sprečavaju velike nesvarene molekule da iritiraju sluzokožu creva i povećavaju apsorbljivost mineralnih materija. Oni takođe deluju kao kolektor za smeće po uklanjanju toksina, bakterija i oštećenih ćelija sluzokože.  Pokazalo se da Bromelain i Papaja  enzimi smanjuju zapaljenje u crevima i drugih tkiva u telu, omogućavajući imunom sistemu i jetru da odmore.

 

Izvori

 1.  “Leaky gut syndrome”NHS Choices. 26 February 2015. Retrieved 15 August2016.
 2. 2. Bischoff SC, Barbara G, Buurman W, Ockhuizen T, Schulzke JD, Serino M, et al. (2014).“Intestinal permeability–a new target for disease prevention and therapy.”BMC Gastroenterol(Review). 14: 189. doi:1186/s12876-014-0189-7PMC4253991PMID25407511.
 3. Odenwald, Matthew A.; Turner, Jerrold R. (2013). “Intestinal Permeability Defects: Is It Time to Treat?”Clinical Gastroenterology and Hepatology11(9): 1075–83.doi:10.1016/j.cgh.2013.07.001PMC3758766PMID 23851019.
 4. Klingensmith NJ, Coopersmith CM (2016). “The Gut as the Motor of Multiple Organ Dysfunction in Critical Illness”. Crit Care Clin (Review). 32(2): 203–12. doi:10.1016/j.ccc.2015.11.004.PMC 4808565PMID 27016162.
 5. Yarandi SS, Peterson DA, Treisman GJ, Moran TH, Pasricha PJ (2016). “Modulatory Effects of Gut Microbiota on the Central Nervous System: How Gut Could Play a Role in Neuropsychiatric Health and Diseases.”. J Neurogastroenterol Motil (Review). 22(2): 201–12.doi:10.5056/jnm15146PMC 4819858PMID 27032544.
 6. Barrett, Stephen (14 March 2009). “Be Wary of “Fad” Diagnoses”Quackwatch. Retrieved24 October 2013.