Paleo

Paleolitik dijeta (poznata i kao paleo dijeta pećinskog čoveka ili dijeta kamenog doba) se većinom bazira na hrani koja je bila dostupna u doba Paleolita (starije kameno doba od nastanka čoveka do 10.000 godine p.n.e). Postoji široka lepeza interpretacija ove dijete. Ipak, ova dijeta tipično uključuje povrće, voće, orašaste plodove, korenaste plodove, meso i iznutrice dok isključuje mleko i mlečne proizvode, žitarice, šećere, legume, procesuirana biljna ulja, soli, kao i alkohol i kafu.

Posebno je važno izbaciti krompir, soju i kukuruz zato što su danas genetski i nutricionistički modifikovani. Dijeta se ne bazira na prostom isključivanju svih industrijskih proizvoda, već na konzumiranju namirnica koje su bile dostupne ljudima pre Neolitske revolucije kada su se ljudi razvili od prostih lovaca u zemljoradnike. Začeci ove dijete mogu se naći u radovima Walter Voegtlin, dok je dijeta postala popularna najviše zbog knjiga Loren Cordain.

Gastroenterolog Walter Voegin je prvi počeo govoriti o ovom konceptu još 1975 godine, a koji su kasnije razvili tokom 1985 Stanley Boyd EatoniMelvin Konner, a konačno je dobila šire razmere kada je Loren Cordain objavio svoju knjigu 2002 godine The Paleo Diet. Termini dijeta pećinskog čoveka i dijeta kamenog doba se takođe široko koriste, kao i Paleo dijeta, koju je licencirao Cordain.

Danas postoje čitavi pokreti, Paleo životni stil i ideologija. Tvrdi se da je ova dijeta najzdraviji način ishrane jer uključuje jedino namirnice koje su u skladu sa našom genetikom radi uspostavljanja ravnoteže u organizmu. Mnoga istraživanja iz biologije, biohemije, oftamologije, dermatologije i mnogih drugih disciplina, su potvrdila da je današnja ishrana, puna rafiniranih proizvoda, trans masti i šećera uzrok ozbiljnih oboljenja kao što su gojaznost, dijabetes, srčana oboljenja, Alzheimer, depresija, neplodnost i rak.

Paleo dijeta – dozvoljene namirnice

Jaja, sve vrste mesa, kao i morski plodovi, povrće i voće bez izuzetaka, oko 150 g meda i suvog voća nedeljno, maslinovo ulje, od napitaka: voda, čaj i nezaslađeni sok (ne prečesto).

Paleo dijeta – zabranjene namirnice

Šećer, žitarice, krompir, mlečni proizvodi, prerađeno meso (salame, viršle, paštete …), čokolada, proizvodi od kukuruznog i sojinog brašna, majonez, so, kvasac.

Paleo ishrana je ishrana kojom uvođenjem namirnica u fazi II težimo. No, to ne znači da će svi na duži rok moći da uvedu sve namirnice koje su paleo, niti je to cilj. Cilj je da sami pronađemo našu indivudualnu ishranu – između AIP-a i Palea. To se postiže medotom pokušaja i grešaka. Ukoliko nam neka namirnica ne prija, nećemo je uvesti nazad u ishranu iako je na paleo listi.

Izvori

The Paleo Diet, Loren Cordain

The Paleo Mom